Πολλές φορές απορούμε με το τι μπορεί να σκέφτεται ή να αισθάνεται το παιδί μας, ειδικά αν δυσκολεύεται να ανοιχτεί και να μοιραστεί τις σκέψεις του. Πως μπορούμε να «διαβάσουμε το μυαλό τους» άραγε; Πως μπορεί ένας γονέας να καταλάβει τι αλλάζει ψυχικά και σωματικά στο παιδί του; Τα μικρά παιδιά και οι έφηβοι δεν σκέφτονται όπως οι ενήλικες. Επομένως, ο ρόλος ενός γονέα είναι να μεταφράζει αυτό που θέλει σαν γονιός με τρόπο που μπορεί ένα παιδί να το καταλάβει. Όταν ξέρετε πώς σκέφτονται τα παιδιά θα μπορείτε να επικοινωνήσετε καλύτερα μαζί τους, θα σας ακούσουν και θα καταλάβουν τι περιμένετε απο εκείνα.
Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας σκέφτονται σαν καλλιτέχνες!
Οι καλλιτέχνες βιώνουν τον κόσμο μέσα από δραστηριότητες που διεγείρουν τις πέντε αισθήσεις. Κάπως έτσι λειτουργούν και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Συνδυάζουν την πραγματικότητα με τη φαντασία και μαθαίνουν μέσα από τη συμμετοχή. Σε αυτή τη φάση, έχουν ήπια επίγνωση για τα πάντα στο περιβάλλον τους και τα καταλαμβάνουν όλα με ανεξιχνίαστο ρυθμό. Μαθαίνουν βιωματικά, μέσω των αισθήσεών τους, από κάποιον που ανταποκρίνεται σε αυτά. Όπως οι καλλιτέχνες, μαθαίνουν καλύτερα όταν μπορούν να το φτιάξουν με τα χέρια τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κίνηση, η μουσική και η τέχνη είναι κρίσιμες για τη μάθηση σε αυτή την ηλικία.
Τα παιδιά του δημοτικού σκέφτονται σαν επιστήμονες!
Οι επιστήμονες κατανοούν τον κόσμο μέσω συγκεκριμένων στοιχείων που μπορούν να δοκιμάσουν επανειλημμένα. Τα παιδιά του δημοτικού ανακαλύπτουν πώς λειτουργούν τα πράγματα μέσω της επανάληψης και της εφαρμογής. Αλλά επειδή τα παιδιά σε αυτή τη φάση είναι πρόθυμα να μάθουν, δεν σημαίνει ότι μαθαίνουν όπως οι ενήλικες. Εξακολουθούν να είναι κυρίως στοχαστές. Χρειάζονται επανάληψη και σαφή εφαρμογή. Όπως ένας επιστήμονας, μαθαίνουν καλύτερα όταν μπορούν να παρατηρήσουν κάτι στο περιβάλλον τους. Όσο πιο συχνά μια νέα ιδέα μπορεί να συνδεθεί με την καθημερινή εμπειρία, τόσο το καλύτερο!
Οι μαθητές του γυμνασίου σκέφτονται σαν μηχανικοί!
Οι μηχανικοί λύνουν προβλήματα συνδέοντας έννοιες ώστε να λειτουργούν. Οι μαθητές του γυμνασίου εξατομικεύουν τις έννοιες συνδέοντας ιδέες. Ο μαθητής μέσης εκπαίδευσης βιώνει μια «έκρηξη ανάπτυξης» στον εγκέφαλο. Αυτή η περίοδος ταχείας ανάπτυξης εξηγεί την ικανότητα ενός μαθητή μέσης εκπαίδευσης να σκέφτεται διαφορετικά απο ένα παιδί του δημοτικού, να κατανοεί πολλαπλές προοπτικές και να σκέφτεται κριτικά για τον εαυτό του και τους άλλους. Όμως, οι οδηγίες που δίνονται σε ένα παιδί αυτής της ηλικίας πρέπει να είναι απλές και σαφείς εάν ελπίζετε να ακουστούν. Όπως ένας μηχανικός, μαθαίνουν καλύτερα όταν εξατομικεύουν μια ιδέα συνδέοντας κομμάτια πληροφοριών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα παζλ και οι κώδικες μπορούν να είναι χρήσιμα για τη μάθηση σε αυτήν τη φάση.
Οι μαθητές του λυκείου σκέφτονται σαν φιλόσοφοι!
Οι φιλόσοφοι επιδιώκουν να κατανοήσουν τι είναι αόρατο και τι δεν μπορεί να μετρηθεί. Οι μαθητές του λυκείου θέλουν να ανακαλύψουν το νόημα και να μάθουν καλύτερα με την επεξεργασία. Ο εγκέφαλος ενός παιδιού σε αυτή την ηλικία δίνει προτεραιότητα στις πληροφορίες για να γίνει ευέλικτος και αποτελεσματικός, που φέρνει και μια αύξηση στην αναλυτική σκέψη. Όμως, το μεταιχμιακό σύστημα (ανάληψη κινδύνου) αναπτύσσεται με ταχύτερο ρυθμό από τον προμετωπιαίο φλοιό (συμπεριφορά). Έτσι, ο κίνδυνος και η προσωπική εμπειρία εξακολουθούν να διέπουν τη συμπεριφορά. Όπως ένας φιλόσοφος, μαθαίνουν καλύτερα μέσα από ανοιχτό διάλογο, πολλαπλές οπτικές γωνίες και εφαρμοσμένο συλλογισμό. Γι' αυτό η αυτοέκφραση είναι απαραίτητα για τη μάθηση σε αυτή τη φάση.
Όταν καταλαβαίνουμε πως σκέφτεται αλλά και πως ωριμάζει η σκέψη του παιδιού μας, έχουμε περισσότερες πιθανότητες να καταλάβουμε τι σκέφτεται ή τι μπορεί να το απασχολεί. Αυτά τα σημάδια μπορούν να μας βοηθήσουν να χτίσουμε δυνατούς κώδικες επικοινωνίες.
Comments