top of page

Ένα θετικό Back to School με 5 απλά βήματα!

Updated: Aug 30, 2021

Επιστρέφουν τα παιδιά στα θρανία, αλλά τα πράγματα φέτος είναι λίγο διαφορετικά. Τα παιδιά μας έχουν πια μάθει για τα καλά τι σημαίνει πανδημία, έχουν απορίες αλλά και ανησυχίες. Πως λοιπόν μπορούμε να έχουμε ένα Back to School με θετική ενέργεια;




Πολλές οικογένειες που συμβουλεύω προσπαθούν να προετοιμαστούν για το άνοιγμα των σχολείων, αναρωτιούνται ποιες προκλήσεις πρέπει να προβλέψουν και ποια εργαλεία μπορεί να χρειαστούν. Τους προτείνω λοιπόν τα παρακάτω:


Μιλήστε με τα παιδιά σας για τον ενθουσιασμό τους για την επιστροφή του σχολείου. Τι περιμένουν περισσότερο; Τι όχι; Δώστε τους χρόνο να συνθέσουν συνεκτικές σκέψεις, να βελτιώσουν την επίγνωση των δικών τους συναισθημάτων και να μοιραστούν ό,τι τους απασχολεί ώστε να μην τα κρατούν μέσα τους.”

1. Σχεδιάζουμε εκ των προτέρων

Όσο περισσότερο προγραμματίζετε ως οικογένεια, τόσο περισσότερο θα ανακουφίσει κάθε ανησυχία που μπορεί να έχει το παιδί σας και θα το εξοπλίσει με τα εργαλεία που απαιτούνται για να νιώσει σιγουριά για την αρχή μιας ιδιαίτερης σχολικής χρονιάς. Εάν γνωρίζετε το υγειονομικό πρωτόκολλο του σχολείου, συζητήστε το μαζί με το παιδί, να το ξαναθυμηθεί ώστε να μην υπάρξουν εκπλήξεις αλλά και για να μπορεί να προστατέψει τον εαυτό του και τους γύρω του. Εάν έχετε μέλη της οικογένειας υψηλότερου κινδύνου που σας απασχολούν, εξηγήστε τι σημαίνει αυτό στο παιδί σας και τις πρόσθετες προφυλάξεις που ενδέχεται να πρέπει να παίρνουν σε σύγκριση με αυτό που κάνουν οι φίλοι τους.

Κάντε σχέδια "έκτακτης ανάγκης" για τα απρόβλεπτα, όπως αν πέσει η μάσκα στο πάτωμα ή αν ξεχάσουν να πλύνουν τα χέρια τους. Ενώ οι μεγάλοι μπορεί να συγχωρούν στον εαυτό τους τέτοια λάθη, τα παιδιά μπορεί να πανικοβληθούν και να θολώσουν. Η προετοιμασία εκ των προτέρων (και οι επιπλέον μάσκες ή αντισηπτικά) βοηθούν τα παιδιά να παραμείνουν συγκεντρωμένα και ψύχραιμα.



2. Επικοινωνούμε

Μιλήστε με τα παιδιά σας για τον ενθουσιασμό τους για την επιστροφή του σχολείου. Τι περιμένουν περισσότερο; Τι όχι; Δώστε τους χρόνο να συνθέσουν συνεκτικές σκέψεις, να βελτιώσουν την επίγνωση των δικών τους συναισθημάτων και να μοιραστούν ό,τι τους απασχολεί ώστε να μην τα κρατούν μέσα τους. Μπορεί να ανακαλύψετε ότι οι φόβοι που νομίζετε ότι είναι μόνο δικοί σας να μην είναι, ή το παιδί σας να είναι ενθουσιασμένο, να ανυπομονεί να δει ξανά φίλους και δασκάλους/καθηγητές στο σχολείο. Ό,τι κι αν είναι, μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε!


3. Φροντίζουμε και την ψυχική υγεία μας Το περσινό lockdown ήταν ένα συλλογικό τραύμα και δεν γνωρίζουμε ακόμη τον αντίκτυπο που θα έχει μακροπρόθεσμα. Γνωρίζουμε όμως ότι τα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης έχουν αυξηθεί στα παιδιά, ιδιαίτερα στους εφήβους καθώς η συνήθης δομή, καθοδήγηση και μηχανισμοί αντιμετώπισης έχουν επηρεαστεί από την πανδημία.

Είναι σημαντικό να συζητάμε με τα παιδιά μας, αλλά και να παρακολουθούμε τις συνήθειές τους. Η επιστροφή στα σχολικά θρανία είναι πολύ θετικό για τα παιδιά κάθε ηλικίας και σε περίπτωση που είχατε εντοπίσει κάποιες αλλαγές στη διάθεση ή στις συνήθεις των παιδιών, θα δείτε σημαντική βελτίωση με το άνοιγμα των σχολείων. Αν όμως οι αλλαγές επιμένουν και σας ανησυχούν, μη διστάσετε να μιλήσετε σε ειδικούς για να σας κατατοπίσουν.


4. Είμαστε παρόντες Τα παιδιά χρειάζονται σταθερότητα σε περιόδους αλλαγής. Προσπαθήστε να είστε παρόντες και συνεπείς. Μπορεί να είστε το μόνο κομμάτι της ζωής τους - και του μυαλού - που τους προσφέρει το αίσθημα της σταθερότητας σε αυτούς τους περίεργους καιρούς. Καθώς τελειώνει το καλοκαίρι, είναι καλό να ξεκινάει ένα πρόγραμμα ξανά στο σπίτι, ξεκινώντας απο τα μικρά (πρόγραμμα ύπνου και γευμάτων), για το οποίο μπορεί να υπάρξουν και οι αναμενόμενες αντιδράσεις. Εάν σας φαίνονται διαφορετικές - ίσως πιο απότομες από το συνηθισμένο ή αντιδρούν υπερβολικά- το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να τις αντιμετωπίσετε με συμπόνια, ζεστασιά και ηρεμία. Εάν διοχετεύετε μια ειρηνική ενέργεια, θα μπορείτε να το μοιραστείτε με τα παιδιά σας όταν το χρειάζονται περισσότερο. Και θα το χρειαστούν.


5. Δημιουργούμε ένα κλίμα ενθουσιασμού

Όπως γνωρίζετε, κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Μερικά παιδιά ανυπομονούν να επιστρέψουν στο σχολείο, άλλα όχι και τόσο. Βέβαια, μετά τις δυσκολίες της περσινής χρονιάς η πλειοψηφία των παιδιών ενδέχεται να είναι πολύ πιο θετική. Όπως και να έχει, ο ενθουσιασμός του γονιού επηρεάζει τα παιδιά και είναι σημαντικό να αρχίστε να μιλάτε για το σχολείο με θετικότητα πριν επιστρέψουν στην τάξη. Μιλήστε τους για όλα τα διασκεδαστικά πράγματα που θα κάνουν κατά τη διάρκεια της χρονιάς και συζητήστε για τις φιλίες που έχουν και που θα δημιουργήσουν. Τα θετικά λόγια και ένα μεγάλο χαμόγελο των γονιών μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά!


Καλή Σχολική Χρονιά!


Χριστίνα Γιαννίκα (PhD)

christina.giannikas@cut.ac.cy





37 views0 comments
bottom of page