top of page

Πώς μαθαίνουν τα μικρά παιδιά ξένες γλώσσες: Συμβουλές για γονείς

Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας αποτελεί έναν σημαντικό πόρο για τα παιδιά, ανοίγοντας πόρτες σε νέες κουλτούρες και ευκαιρίες. Οι μικροί μαθητές είναι συνήθως πιο δεκτικοί στην εκμάθηση νέων γλωσσών, καθώς η επίδοσή τους σε αυτό τον τομέα είναι σχεδόν φυσική. Ως γονείς, μπορείτε να στηρίξετε αυτή τη διαδικασία με τρόπους που θα ενισχύσουν την απόκτηση της ξένης γλώσσας από τα παιδιά σας.




Εδώ θα βρείτε μερικές συμβουλές για να το πετύχετε αυτό:

1. Αρχίστε από μικρή ηλικία: Η ευαισθησία των παιδιών στις ξένες γλώσσες είναι υψηλή από μικρή ηλικία. Ακούν και μιμούνται τις προφορικές εκφράσεις με μεγάλη ευκολία. Μη διστάσετε λοιπόν να αρχίσετε την έκθεση του παιδιού σας σε ξένες γλώσσες από νεαρή ηλικία.

2. Δημιουργήστε περιβάλλον πλούσιο σε γλώσσες: Είναι σημαντικό τα παιδιά να μαθαίνουν την ξένη γλώσσα στο κατάλληλο σχολικό περιβάλλον, αλλά μπορείτε να δημιουργήσετε ευκαιρίες γλωσσομάθειας στο σπίτι. Ένα περιβάλλον όπου η ξένη γλώσσα είναι παρούσα καθημερινά ενισχύει την εκμάθηση. Μιλήστε στα παιδιά σας στη ξένη γλώσσα, διαβάστε βιβλία, παρακολουθήστε ταινίες και τραγούδια σε αυτήν τη γλώσσα. Θα δείτε μεγάλη διαφορά!

Μπορείτε, για παράδειγμα, να κάνετε τα παρακάτω:

  • Περπάτημα και προφορική άσκηση: Κατά τη διάρκεια των περιπάτων, σχολιάστε τα πράγματα που βλέπετε στην ξένη γλώσσα, για παράδειγμα, ‘Look at the red cars!’ ("Δες τα κόκκινα αυτοκινητα!").

  • Μαγείρεμα: Μαγειρέψτε μαζί και αναφερθείτε στα συστατικά, τα μαγειρικά σκεύη και τις ενέργειες που κάνετε στην ξένη γλώσσα. Για παράδειγμα, ‘We add flour and eggs to make a cake’ ("Βάζουμε αλεύρι και αυγά για να φτιάξουμε κέικ").


  • Παρακολούθηση ταινιών και κινούμενων σχεδίων: Επιλέξτε ταινίες ή κινούμενα σχέδια στην ξένη γλώσσα που είναι κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού.

  • Διαβάστε βιβλία: Αγοράστε ή δανειστείτε βιβλία στη ξένη γλώσσα και διαβάστε τα μαζί. Μπορείτε να σχολιάσετε τις εικόνες, να αναζητήσετε λέξεις που δεν γνωρίζετε και να δημιουργήσετε μικρές ιστορίες.

  • Δημιουργία καθημερινής ρουτίνας: Ενσωματώστε στην καθημερινή ρουτίνα σας στιγμές όπου χρησιμοποιείτε τη ξένη γλώσσα, όπως κατά τη διάρκεια των γευμάτων ή της καθημερινής φροντίδας.

3. Παιχνίδι και διασκέδαση: Ενσωματώστε τη γλώσσα σε δραστηριότητες παιχνιδιού και διασκέδασης. Παιχνίδια με λέξεις, γρίφοι και ρίμες μπορούν να κάνουν τη μάθηση πιο διασκεδαστική. Για παράδειγμα, μπορείτε να παίξετε παιχνίδι με χρώματα και αντικείμενα. Χρησιμοποιήστε αντικείμενα στο σπίτι, όπως φρούτα ή παιχνίδια κατασκευών, και ζητήστε από το παιδί να πει τα ονόματά τους στη ξένη γλώσσα. Επίσης, μπορείτε να διασκεδάστε με παιχνίδια ρόλων όπου το παιδί μπορεί να υποδυθεί διάφορους ρόλους και να επικοινωνήσει μαζί σας στη ξένη γλώσσα.

4. Ενθαρρύνετε την επικοινωνία: Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να χρησιμοποιούν την ξένη γλώσσα για να επικοινωνούν. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από απλές καθημερινές συζητήσεις.

5. Εξωσχολικές δραστηριότητες: Αναζητήστε εξωσχολικές δραστηριότητες που προσφέρουν μάθηση της ξένης γλώσσας, όπως τμήματα ξένων γλωσσών ή καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

6. Ταξίδια και εμβάθυνση στον πολιτισμό: Αν υπάρχει η ευκαιρία, ταξιδέψτε σε χώρες όπου μιλιέται η ξένη γλώσσα. Αυτή η εμβάθυνση στον πολιτισμό μπορεί να ενθαρρύνει το παιδί και να το βοηθήσει να συνδέσει τη γλώσσα με την κουλτούρα.


Αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να κάνουν τη μάθηση της ξένης γλώσσας διασκεδαστική και φυσική για τα παιδιά, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη γλωσσική τους ανάπτυξη.


Happy Learning!






16 views0 comments
bottom of page